Baudry, Stanislas

1780-1830

Uitvinder van de omnibus

Baudry wordt geboren in Vieillevigne en studeert geneeskunde, maar gaat tijdens de Revolutie het leger in als kolonel. In 1818 richt hij een meelfabriek op waar hij als eerste een stoommachine gebruikt. Naast zijn fabriek de wijk Richebourg biedt hij warme baden aan. Helaas heeft hij weinig succes met dit idee omdat de lokatie te ver van het centrum is gelegen. Dat brengt hem op het idee de klanten van het centrum van de stad naar zijn badgelegenheid te vervoeren, het idee voor de omnibus is geboren!
Omnubus is een Latijns woord en betekent 'voor allen'.
De busdienst in Nantes is de eerste van Frankrijk en opereert onder de naam 'Dames Blanches', een hommage aan de gelijknamige opera van Boildieu. Op 10 augustus 1826 rijden de eerste wagens die ruimte bieden aan 16 personen elk op geregelde tijden heen en weer tussen Richebourg en Salorges.
Na het succes van zijn uitvinding gaat Baudry naar Parijs waar hij de ''Entreprise Générale des Omnibus', een onderneming die al snel maar liefst 89 wagens en 800 paarden op de weg houdt. Als de prijzen voor veevoer in de winter van 1829-1830 schrikbarend stijgen, gaat de busonderneming van Baudry failliet en pleegt hij zelfmoord.

Baudry is bij het oprichten van zijn vervoersbedrijf geholpen door De Belleyme, prefet van de politie.

 

 
GraveYart (Baudry, S.  - Père-Lachaise)
Helaas is het ivm de hoge kosten van de hosting van GraveYart niet meer mogelijk een vergroting van deze foto op te vragen.
  GraveYart (Baudry, S.  - Père-Lachaise)
   
GraveYart - Père-Lachaise - Plattegrond Père-Lachaise