Oldoini, Virginia, comtesse Verasis di Castiglione,
(La Castiglione / Divina Contessa)

22-03-1837 (Florence - Italië)
28-11-1899 (Parijs)

Maîtresse van Napoléon III / Italiaanse adel

Op jonge leeftijd trouwt Virginia Oldoini met de comt Verasis de Castiglione.

Door haar schoonheid en karakter was Oldoini één van de meest bewonderde vrouwen aan het hof van Victor Emmanuel van Savoy, koning van Piedmont.
Als nicht van Cavour en familielid van Victor Emmanuel, wordt ze in 1856 naar Parijs gestuurd om Napoléon III te verleiden zich in te zetten voor de eenwording van Italië.
Door haar schoonheid en bruisende persoonlijkheid krijgen zij en Napoléon III als snel een verhouding.

In 1857 krijgt het liefdespaar ruzie, mogelijk over het feit of ze een spion is, waarna ze terugkeert naar Italië. Pas in 1861 vestigt ze zich permanent in Frankrijk. Gescheiden levend van haar echtgenoot heeft ze talloze verhoudingen met rijke en invloedrijke mannen. Geruchten gaan dat ze door deze mannen per nacht rijkelijk betaald wordt.

Na de val van het keizerrijk in 1870 leeft ze meer en meer teruggetrokken in een sfeer van mystiek, wat de aandacht trekt van Robert de Montesquiou die hierdoor gefascineerd raakt. Ze ontmoetten elkaar nooit, maar hij verzamelt een groot aantal objecten die ooit aan haar toebehoorden en publiceert in 1913 een boek over haar leven 'Divine Comtesse'.

Virginia de Castiglione laat een rijke culturele erfenis na, waaronder een door haarzelf goed gedocumenteerde collectie foto's, die ze samen met de fotograaf van het hof, Pierson, Pierre Louis (1822-1913) maakte.

Ondanks haar boeiende leven stierf Odoini eenzaam.

 
GraveYart (Oldoini - Père-Lachaise)
- klik op de afbeelding om deze te vergroten -
GraveYart (Oldoini - Père-Lachaise)
 
GraveYart - Père-Lachaise - Plattegrond Père-Lachaise