Chevrier, Jean Baptiste
Pseudoniem: Buxeuil, René de

04-06-1881 (om 06.00 uur in faubourg Saint-Jacques de Buxeuil, Plancoulaine)
29-07-1959

Blinde componist

Chevrier wordt geboren in de faubourg Saint-Jacques de Buxeuil, de plaatsnaam die we terugzien in zijn pseudoniem. De dag na zijn geboorte wordt hij gedoopt in de mooie parochiekerk Saint-Pierre.
Hij brengt een groot deel van zijn jeugd door in Touraine, om precies te zijn in La Haye Descartes in het café du Commerce aan de Place de l'Hôtel dat zijn ouders in 1890 kochten en tot en met 1924 behielden. Als hij in 1892 11 jaar oud is, krijgt hij een ongeluk (hij wordt per ongeluk beschoten met een windbuks) waarbij hij blind wordt.
In oktober 1893 begint hij zijn opleiding aan het blindeninstituut 'Institution Nationale des Jeunes Aveugles' in Parijs.

Hij weet al snel wat hij wil worden, namelijk chansonnier en maakt carrière in de caberets van Montmartre. Chevrier bespeelt de piano en de klarinet.
In 1906 neemt hij de taak op zich van president van de 'Auteurs et compositeurs aveugles'.

In de oorlogstijd vermaakt hij de soldaten met 'théâtre aux armées' en zingt hij aan het front en in ziekenhuizen.

Hij richt het 'Conservatoire René de Buxeuil' op aan de rue du Faubourg St Martin in Paris.

Maar liefst 5000 melodiën worden toegeschreven aan René de Buxeuil waarvan vele veel internationaal succes hebben. Men roemt zijn talenten met onder meer 'Croix de Chevalier de la Légion d'Honneur' en het 'Rosette des Palmes Académiques'.

 
GraveYart (Chevrier - Père-Lachaise)
 
GraveYart (Chevrier - Père-Lachaise)
 
GraveYart - Père-Lachaise - Plattegrond Père-Lachaise