Fourès, Pauline (Bellilote)
meisjesnaam: Bellisle

15-03-1778
1869

Minnares van Napoléon I in Egypte

Fourès was de dochter van een klokkenmaker, genaamd Henri Jacques Clement Bellisle. Ze werkte als molenaar tot ze Jean Noel Foures ontmoette, een man uit de cavalerie op ziekenverlof van het gevecht in de Pyreneeën. Toen Jean werd opgeroepen om naar Egypte te gaan, volgde Pauline hem, verkleed als jager, zoals zovele vrouwen van de krijgslieden.
Zonder ontdekt te worden kwam Pauline aan in Alexandria. Pauline arriveerde in Cairo op 30 juli 1798, samen met haar echtgenoot. Hier kon ze ook haar uniform wisselen voor vrouwenkleding. De aandacht die de charmante Pauline trok, wekte de woede op van haar echtegenoot.

Het leven in Cairo was niet makkelijk voor de Franse dames. Napoléon verzachtte het harde leven door luxe artikelen te laten aanvoeren, waarmee hij het moraal van de soldaten verhoogde. Een onderdeel hiervan was de opening van de 'Tivoli Egyptien', naar het voorbeeld van het beroemde Parijse Tivoli. Hier ontmoette op 30 november 1798 Napoléon Pauline Fourès, die aan het eenentwintigen was met een groep officieren en dames

Pauline's blonde haar, haar tengere figuurtje en lieve glimlach trok meteen de aandacht van Napoléon, maar Pauline bleef trouw aan haar jaloerse echtgenoot.

Napoléon stuurde Pauline dure cadeaus en Junot en Duroc maakte haar in zijn plaats het hof. Toen Pauline duidelijk maakte dat ze niets met Napoléon wilde beginnen terwijl haar echtgenoot nog in de buurt was, liet Napoléon deze naar Parijs sturen als courier door Berthier.

Op 17 december 1798, hoorde Fourès dat hij onmiddellijk en zonder zijn vrouw naar Parijs moest terugkeren. Nog diezelfde avond nodigde Napoléon Pauline uit in zijn privé-vertrekken voor een diner met nog enkele gasten. Pauline, die naast Napoléon zat en genoot van zijn attenties, kreeg per ongeluk een kan water over haar jurk, waarna Napoléon haar aanbood om zich af te drogen in zijn vertrekken. Na een uur waren ze nog niet terug.....

De volgende dag verhuisde Pauline naar een villa in Esbekiya Square, dichtbij Napoléon. Ze werd zijn vaste begeleider waar hij maar ging. Pauline kleedde zich in het uniform van generaal en droeg een driekleurige bonnet. Ze besteedde haar tijd aan het vermaken van de senior officieren met picknicks in de woestijn, excursies naar de piramides enz. Ze speelde haar rol als gastvrouw van Napoléon met veel plezier. Ze reed in de omgeving van Cairo om de troepen aan te moedigen, welke haar 'Cleopatre' of 'La Generale'.

Het verliefde stel was dan ook erg verbaasd dat Fourès sneller dan verwacht terug kwam uit Parijs doordat Fourès' boot werd onderschep door Engelsen die hem terugzonden naar Egypte toen ze geen informatie uit hem konden krijgen.

Pauline legde duidelijk uit geen interesse meer in hem te hebben en te willen scheiden, iets wat al snel werd toegewezen. Pauline nam haar meisjesnaam weer aan en werd de officiële minnares van Napoléon. Eugène de Beauharnais liet dit echter uitlekken naar zijn schoonvader.

Helaas zijn de liefdesbrieven die Napoléon haar stuurde toen hij twee maanden later naar Syrië vertrok spoorloos verdwenen. Na zijn terugkeer in Cairo, blies Napoléon de relatie nieuw leven in, maar wilde haar niet meenemen naar Frankrijk.

Tijdens zijn afwezigheid had Pauline een verhouding met Kleber. Ze keerde in 1800 terug naar Frankrijk. Om een schandaal te voorkomen in Frankrijk verschafte Napoléon haar een villa dichtbij Parijs en een toelage. Pauline trouwde met Henry de Ranchoup en zag Napoléon nog maar één keer bij een bal in 1811.

Pauline Fourès was een van de oudste overlevers van de expedities naar Egypte en leidde een kleurrijk en avontuurlijk leven. Ze schilderde, speelde harp, schreef romans, nam haar hondje mee naar de kerk in Craponne en trouwde in 1816 ex-garde officier en verhuisde naar Brazilië om exotisch hout te kunnen exporteren naar Frankrijk. In 1837 keerde ze eindelijk terug naar Parijs en leefde daar in een appartement met enkele apen als huisdier.

Pauline was weliswaar niet degene die het langst een verhouding had met Napoléon, maar beslist wel de kleurrijkste........

 

 

 
GraveYart (Fourès - Père-Lachaise)
 
GraveYart - Père-Lachaise - Plattegrond Père-Lachaise