Neufchâteau, François Nicolas Louis de

17-04-1750 (Saffais - bij Rozires in de Lorraine)
10-09-1828

Staatsman - dichter

Neufchateau's vader was onderwijzer. Hij studeerde aan het college van de Jesuïten in Neufchteau in de Vosgezen. Op de leeftijd van 14 jaar publiceerde hij zijn eerste bundel gedichten, welke de goedkeuring kon wegdragen van onder meer Rousseau en Voltaire. Hiermee startte een succesvolle carrière.
In 1783 werd hij benoemd tot procureur-generaal in Santo Domingo. Ook was hij betrokken bij de vertaling van het werk van Ariosto, welke hij voltooide voor zijn terugkeer naar Frankrijk 5 jaar later. Op de terugreis overleefde hij tenauwernood een schipbreuk.
Na de revolutie werd hij verkozen tot afgevaardigde van het National Assembly welke was belast met de organisatie van het departement van de Vogezen. Ook werd hij gekozen tot lid van de Legislative Assembly waarvan hij eerste secretaris en later zelfs president werd.
In 1793 werd hij gevangen gezet op beschuldiging van foute politieke ideeën, maar dit bleek grotendeels gebaseerd op één van zijn toneelstukken (Pamela, opgevoerd in het Théatre de la Nation op 1 augustus 1793). Toen zijn onschuld bewezen was, werd hij enkele dagen na de Revolutie vrijgelaten.
In 1797 werd hij benoemd tot minister van binnenlandse zaken. Hij werd geroemd om zijn grondige manier van het organiseren van de administratie van zijn departementen. Frankrijk gebruikt nog steeds systemen die door hem zijn bedacht.
Hij opende het Louvre en was de initiatiefnemer van de eerste expositie van industriële producten. Zijn roem is voornamelijk gebaseerd op zijn invloed op de industriële ontwikkeling van Frankrijk.
Van 1804 tot 1806 was hij president van de Senaat. In die rol raadde hij Napoleon aan zich tot keizer te kronen.
In 1814 trekt hij zich terug uit het publieke leven. Na zijn pensionering legt hij zich toe op het bestuderen van de landbouw. Hij publiceerde een groot aantal werken over de landbouw in Frankrjk.
Als dichter miste hij het talent om door te breken, maar als staatsman heeft Neufchâteau veel invloed gehad op de ontwikkeling van Frankrijk.

 

 

 
GraveYart (Neufchâteau - Père-Lachaise)
Helaas is het ivm de hoge kosten van de hosting van GraveYart niet meer mogelijk een vergroting van deze foto op te vragen.
GraveYart - Père-Lachaise - Plattegrond Père-Lachaise