Proust, Marcel

10-07-1871 (Parijs)
18-11-1922 (Parijs)

Schrijver

Proust was de auteur van de bekende roman 'A la Recherche du Temps Perdu' (hij had een grondige hekel aan de vertaling van de titel in het Engels 'Remembrance of Things Past'), aan welke hij in 1913 begon. De held in deze roman is, eigenlijk de auteur zelf, haalt zijn jeugdherinneringen op als hij een kaakje gedoopt in thee eet. Duizenden pagina's lang probeert de auteur de objectieve realiteit te toetsen aan de subjectieve herinneringen, onderwijl de structuren van de bovenste lagen van de Franse samenleving onderzoekend. De drie laatste volumes werden pas na zijn dood gepubliceerd (1923-1927).

Proust was de vriend en geliefde van Hahn, Renaldo.

Proust was de laatste jaren van zijn leven aan bed gekluisterd. Hij had zijn huishoudster Céleste een stuk tekst gedicteerd over het falen van zijn arts en liet haar zweren dat ze zou voorkomen dat de arts zou trachten zijn leven te verlengen.

Doodsoorzaak: longontsteking

In het graf zijn ook de overblijfselen van zijn ouders, zijn broer en zijn schoonzus begraven.

Enkele jaren geleden verwoestte een bom de grafzerk. Deze is vervangen door de huidige zerk van Zweedse purpersteen.

Het graf ligt in het midden van de devisie. Neem de avenue Transversale nr 2 en loop het smalle pad in dat leidt naar het oude omheinde Moslim-gedeelte.

Laatste woorden van Proust:
"Céleste, I think what I have made you take down is very good. I shall stop now. I can't go on."
of
"Ach Céleste, waarom heb je dat nu laten gebeuren?" (als het de pols van Céleste grijpt als ze zijn bed ordent nadat de arts Proust toch een injectie heeft gegeven om zijn bloedsomloop te stimuleren)

 
GraveYart (Proust - Père-Lachaise)
- klik op de afbeelding om deze te vergroten -
GraveYart (Proust - Père-Lachaise)
 
GraveYart - Père-Lachaise - Plattegrond Père-Lachaise