Saucerotte, Françoise Marie Antoinette (mademoiselle Raucourt)

03-03-1756 (Parijs of Nancy)
1815

Actrice

De vader van Saucerotte, François Saucerotte, was een rondreizend acteur. Toen hij tijdens een tour in Lunéville belandde, ontmoette hij Antoinette de La Porte, die op dat moment voor een adellijke familie werkte.

Saucerotte, bekend als Mademoiselle Raucourt, was de favoriete actrice van koningin Marie-Antoinette. Ze werd alom bewonderd voor haar talent, mooie stem en schoonheid.

Ze maakt beslist geen geheim van haar lesbische/bisexuele geaardheid. Gedurende de laatste jaren van de monarchie, leefde ze openlijk samen met een serie vriendinnen, waaronder de operazangeres Sophie Arnould, en diverse vrienden.
Met Arnould richtte ze de 'Sect of Anadrynes' op, een verbond van lesbiennes in Parijs, gevestigd aan de rue des Boucheries-Saint-Honoré.

Eén van haar vriendinnen was Henriette Simonnot-Ponty, een vrouw die ze tijdens haar gevangenschap leert kennen. Ook had ze een verhouding met Marguérite Weymer ('Mademoiselle Georges'), die ook de minnares van Napoléon I was.
Het langst had ze een relatie met Jeanne Françoise Marie Souck, met wie ze ooit veroordeeld werd wegens aanstootgevend gedrag. Dit had grote negatieve invloed op haar carrière.

Na een moeilijke periode tijdens de Franse Revolutie, ze werd gevangen genomen vanwege haar royalistische ideeën, kreeg ze de leiding over de theaters van Napoleon I in Italië.

Op de dag van haar begrafenis weigerde de geestelijke van de parochie Saint-Roch om Raucourt een kerkelijke begrafenis te geven. Dit niet omdat ze een lesbienne was, maar omdat ze actrice was!
Een grote massa mensen, maar liefst 15.000 bewonderaars die haar een warm hart toedroegen en zich hun haar goede daden herinnerden, bestormden de kerk, daarbij de kerkdeuren verpletterend. Ze droegen in triomf de kist met haar lichaam naar binnen. Op bevel van Louis XVIII werd haar de laatste eer bewezen door de geestelijken.

 

 
GraveYart (Saucerotte - Père-Lachaise)
Helaas is het ivm de hoge kosten van de hosting van GraveYart niet meer mogelijk een vergroting van deze foto op te vragen.
GraveYart (Saucerotte - Père-Lachaise)
 
GraveYart (Saucerotte - Père-Lachaise)
 
GraveYart - Père-Lachaise - Plattegrond Père-Lachaise