Rossini, Gioacchino

29-02-1792
13-11-1868

Componist

Rossini was de zoon van een dorpstrompetist uit Pesaro, Italië. Tijdens zijn jeugd had hij een sopraan-stem, die beschreven werd als 'engelachtig'. Op 16-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste opera 'The Marriage Contract'. Het succes spoorde hem aan verder te gaan in de muziek.

Zijn bekendste opera's zijn:

  • 'The Italian Girl in Algiers'
  • 'The Barber of Seville" and'
  • 'William Tell'

Rossini's muziek wordt niet alleen gewaardeerd door liefhebbers van klassieke muziek, maar wordt ook gebruikt als achtergrond bij de cartoon 'Rabbit of Seville' van Bugs Bunny. De overweldigende finale van de overture 'William Tell' diende als thema van de televisieserie 'Lone Ranger'.
Een merkwaardig feit is dat Rossini 38 operas maakte tot op de dag van zijn 37ste verjaardag en toen stopte hoewel hij daarna nog 39 jaar leefde. Niemand weet de reden van het feit dat hij niet meer componeerde, en van hemzelf zullen we het nooit meer horen.....

Rossini is overgebracht naar de kerk Sainte-Croix (Santa Croce) in Florence, Italië, waar ook Michel-Ange Buonarroti, Nicollo Machiavelli (Machiavel), Vittorio Alfieri en de historicus Leonardo Bruni hun laatste rustplaats hebben.

Laatste woorden van Rossini:
"Olympe".

 
GraveYart (Rossini - Père-Lachaise)
- klik op de afbeelding om deze te vergroten -
GraveYart (Rossini - Père-Lachaise)
 
GraveYart - Père-Lachaise - Plattegrond Père-Lachaise