Henri Simon Schwabacher
Pseudoniem: Duvernois, Henri

1875 (Parijs)
1937

Romanschrijver, verteller en toneelschrijver

Henri Schwabacher wordt geboren als zoon van een Hongaarse vader (diamantair) en Nederlandse moeder. Op de leeftijd van 11 jaar verliest hij zijn vader.
Als hij 17 is, wordt hij secretaris van de 'Bibliothèque Charpentier', een beroemde collectie uit die tijd. Daarna wordt hij journalist en werkt hij mee aan talloze kranten en tijdschriften, waaronder 'Le Journal', 'Le Matin', 'Fémina', 'Comoedia', 'Candide' en 'L'Illustration'.

Hij begint met het schrijven van romans op aanraden van Catulle Mendès.

Duvernois heeft zijn eerste succes in 1908 met 'Crapotte', een roman waarover zijn collega-schrijvers erg enthousiast zijn.

In 1910 trouwt Duvernois met Margaretha Liebmann, geboren in Duitsland, die onder de artiestennaam Rita del Erido een beroemd paardrijdster in het circus is. Daarnaast is ze actrice in films waarin paardrijden een belangrijk aspect is. Ook speelt ze niet onverdienstelijk fluit en beschildert ze porselein. Ze werkt niet samen met haar echtgenoot.

In 1914 leert Duvernois Apollinaire kennen, ze blijven elkaar schrijven tot aan de dood van Apollinaire op 9 november 1918.

Twee jaar later werkt hij samen met Sacha Guitry (cimetiere Montmartre).
Hij is erg geïnteresseerd in de film, waarvoor hij 5 keer een dialoog schrijft. onder meer voor 'Le Scandale de Marcel Lherbier'. Hij wordt bevriend met Colette, wie zijn gewoonte overneemt op blauw getint papier te schrijven.

Onder meer Marcel Proust, Jean Cocteau, Rachilde, Edmond Jaloux kenden en waardeerden Duvernois. In Antibes bezat hij een villa en de upper-ten van Parijs kwam hem daar vaak opzoeken. Mistinguett, Dranem, de schilder Van Dongen en Maurice Donnay waren huisvrienden van 'Villa Marguerite' waar de gastronoom en smulpaap Duvernois ze verwende met lekkere hapjes.

In 1929 ontdekte André Gide Duvernois.

Van 1931 tot aan zijn dood, publiceerde hij romans als 'Les Soeurs Hortensias', 'La Poule', 'A l'ombre d'une femme' en 'L'Homme qui s'est retrouvé'..

Rijk en beroemd, benoemd to 'Commandeur de la Légion d'Honneur' sterft hij op 62-jarige leeftijd een de gevolgen van een ziekte aan de maag. Zijn vrouw sterft in 1959 en wordt in hetzelfde graf begraven. . 14 posthume werken, waaronder 5 in oorspronkelijke vorm, worden ni tot aan 1964 gepubliceerd.

 

 

 
GraveYart (Schwabacher- Père-Lachaise)
Helaas is het ivm de hoge kosten van de hosting van GraveYart niet meer mogelijk een vergroting van deze foto op te vragen.
  GraveYart (Schwabacher- Père-Lachaise)
  Helaas is het ivm de hoge kosten van de hosting van GraveYart niet meer mogelijk een vergroting van deze foto op te vragen.
  GraveYart (Schwabacher- Père-Lachaise)
   
GraveYart - Père-Lachaise - Plattegrond Père-Lachaise