Antje The Dutch Knitters
  Workshop - Breitechnieken uit Estland--Webdesign: Carla Meijsen
--Copyright: C.B. Meijsen 2008/2023
--KvK 59592052
--BTW NL 001534899 B43


Voor breiers met minimaal een jaar brei-ervaring!

Estland staat bekend om z'n prachtige gebreide kanten shawls uit de streek Haapsalu. De ragfijne vierkante shawls bestaan uit diverse panelen met patronen. Estlands gebreid kant kent een aantal specifieke kenmerken, waaronder de 'nupp', een driedimensionaal element in het breiwerk dat de lijnen van het kantwerk versterkt. Ook zien we veel kantpatronen die zijn geïnspireerd op bloemvormen.
In Estlands breiwerk vinden we de typisch scandinavische geometrische motieven die in rapport geplaatst prachtige dessins vormen. Soms vormen ze randen of wordt een stermotief midden op een want geplaatst. Daarnaast zijn er typisch Estlandse opzetten en zeer bijzondere sierrandjes voor het gebruik in wanten en mutsen.

Voorbeelden Estlandse breitechnieken

Tijdens de workshop Breitechnieken uit Estland leer je diverse manieren van opzetten. We proberen in één of meer kleuren enkele van de specifieke technieken uit waardoor horizontale vlechtjes ontstaan in het breiwerk.
De 'nupp' die veel Estlands kant een specifiek karakter geeft en enkele kenmerkende elementen van typisch Estlands kant komen aan de orde. De opbouw van Haapsalu shawls wordt uitgelegd.
Als de tijd het toelaat proberen we ook nog de franjeopzet of een typisch Estlands kantmotief uit.

Handig om mee te nemen: restjes gladde getwijnde wol om proefjes te maken, haaknaald, schaar, centimeter, dikke stopnaald, stitchmarkers, pen en papier. Een paar extra breinaalden zijn handig maar niet noodzakelijk. Je kan dan wel de diverse proefopzetten op deze naalden laten staan en zo mee naar huis nemen.

voorwaarden voor deelname aan de workshop

Check de Agenda voor de locaties en de data waarop deze cursus gegeven wordt en meld je aan bij de locatie.