Antje The Dutch Knitters
  Workshop - Twijnend Breien Basistechnieken























--Webdesign: Carla Meijsen
--Copyright: C.B. Meijsen 2008/2023
--KvK 59592052
--BTW NL 001534899 B43


Voor breiers met minstens 'n half jaar breiervaring! Tevens dien je in staat te zijn rond te breien op sokkennaalden of eventueel een rondbreinaald.

Docent Carla Meijsen (The Dutch Knitters) is auteur van het boek ‘Lekker Warm – Twijnend Breien’ dat in oktober 2014 is gepubliceerd.

De volledige cursus Twijnend Breien bestaat uit twee workshops (Basistechnieken en Technieken voor Gevorderden). Wie alleen de beginselen van het twijnend breien wil leren, kan ook alleen de workshop Twijnend Breien Basistechnieken volgen. Voor het volgen van Twijnend Breien Technieken voor Gevorderden is het verplicht om de eerste dag te volgen (of overleg vooraf met Carla als je denkt dat je al voldoende ervaring hebt met twijnend breien).

Twijnend breien is een traditionele Scandinavische breitechniek die in de 17e eeuw veel werd toegepast in Zweden. Er worden twee draden gebruikt die telkens aan de achterkant van het breiwerk om elkaar heen gedraaid worden. Hierdoor verkrijgt men een vormvaster, sterker en vooral warmer breisel dan met de gangbare breitechnieken mogelijk is. Door steken averecht te breien met één draad of beide draden kunnen prachtige patronen gemaakt worden. Als er één kleur gebruikt wordt is het effect overigens heel anders dan bij het gebruik van twee kleuren. De techniek twijnend breien wordt vaak gekozen voor kleine werkstukken zoals wanten en mutsen.

Voorbeelden Twijnend Breien

In de workshop Twijnend Breien Basistechnieken leer je de basisprincipes van twijnend breien. Na een driekleurige opzet leer je de basissteken en diverse siersteken. Aan de orde komen de specifieke kenmerken van het werken met één of meerdere kleuren. Er wordt aandacht besteed aan de houding van de handen tijdens het breien.

We maken alvast een start met het breien van een mooi gedecoreerd hoesje voor je mobiel.

Handig om mee te nemen: schaar, centimeter, dikke stopnaald, stitchmarkers, pen en papier.
Tijdens de cursus kun je gebruik maken van bamboe leenbreinaalden. Een extra setje (bamboe) sokkennaalden of rondbreinaalden (circa 3,5 mm) zijn handig maar niet noodzakelijk.

voorwaarden voor deelname aan de workshop

Check de Agenda voor de locaties en de data waarop deze cursus gegeven wordt en meld je aan bij de locatie.