Antje The Dutch Knitters
  Workshop - Twijnend Breien Technieken voor Gevorderden























--Webdesign: Carla Meijsen
--Copyright: C.B. Meijsen 2008/2023
--KvK 59592052
--BTW NL 001534899 B43


Voor breiers met minstens 'n half jaar breiervaring! Tevens dient men Twijnend Breien Basistechnieken te hebben gevolgd.

De cursus bestaat uit twee workshops (Basistechnieken en Technieken voor Gevorderden). Wie alleen de beginselen van het twijnend breien wil leren, kan ook alleen de workshop Twijnend Breien Basistechnieken volgen. Voor het volgen van Twijnend Breien Technieken voor Gevorderden is het verplicht om de eerste dag te volgen (of overleg vooraf met Carla als je denkt dat je al voldoende ervaring hebt met twijnend breien).

Twijnend breien is een traditionele Scandinavische breitechniek die in de 17e eeuw veel werd toegepast in Zweden. Er worden twee draden gebruikt die telkens aan de achterkant van het breiwerk om elkaar heen gedraaid worden. Hierdoor verkrijgt men een vormvaster, sterker en vooral warmer breisel dan met de gangbare breitechnieken mogelijk is. Door steken averecht te breien met één draad of beide draden kunnen prachtige patronen gemaakt worden. Als er één kleur gebruikt wordt is het effect overigens heel anders dan bij het gebruik van twee kleuren.

Voorbeelden Twijnend Breien

In de workshop Twijnend Breien Technieken voor Gevorderden behandel ik het minderen en meerderen in één- en tweekleurig breiwerk. Voor het breien van wanten is het belangrijk dat je diverse methodes voor het inzetten van de duim (zónder gaatjes!) beheerst. Je leert motieven inbreien met twee en drie kleuren garen. Het wisselen van kleuren geeft leuke effecten, dus mits de tijd het toestaat, pakken we die techniek ook nog even mee.

De techniek twijnend breien wordt vaak gekozen voor kleine werkstukken zoals wanten en mutsen. We maken alvast een start met het breien van wanten met een nieuwe opzetmethode. De cursisten krijgen het patroon van wanten en muts 'Hannele' mee.

Handig om mee te nemen: restjes gladde getwijnde wol om proefjes te maken, schaar, centimeter, dikke stopnaald, stitchmarkers, pen en papier, breinaalden passend bij de oefenwol (zowel rondbreinaalden als sokkennaalden). Je kan als je extra naalden meeneemt de diverse proefopzetten op deze naalden laten staan en zo mee naar huis nemen.

voorwaarden voor deelname aan de workshop

Check de Agenda voor de locaties en de data waarop deze cursus gegeven wordt en meld je aan bij de locatie.