Antje The Dutch Knitters
 

Workshop - Kantbreiwerk uit Estland - Traditionele Haapsalu Shawls
--Webdesign: Carla Meijsen
--Copyright: C.B. Meijsen 2008/2020
--KvK 59592052
--BTW NL 001534899 B43


Voor breiers met minimaal een jaar brei-ervaring! Enige ervaring met het breien van kant is aanbevolen.

Estland staat bekend om z'n prachtige gebreide kanten shawls uit de streek Haapsalu. De ragfijne vierkante en rechthoekige shawls bestaan uit een middenpaneel met patronen, een ribbelrand en een kantrand. Estlands gebreid kant kent een aantal kenmerken, waaronder de 'nupp', een driedimensionaal element in het breiwerk dat de lijnen van het kantwerk versterkt en het kantwerk een specifiek karakter geeft. Meer nog dan bij onder meer kantbreiwerk uit Orenburg en Shetland, zien we bij Estlands kant een veelheid aan ingewikkelde steken die worden verwerkt in de kantmotieven. Ook zien we veel kantpatronen die zijn geïnspireerd op blad- en bloemvormen of geometrische motieven.

Voorbeelden Estlands gebreid kant

Tijdens de workshop Kantbreiwerk uit Estland leer je specifiek Estlandse manieren van opzetten, kantsteken en afkanten. De constructie van diverse typen Haapsalu shawls wordt uitvoerig uitgelegd. Hierbij laat ik vele voorbeelden uit mijn eigen collectie shawls zien.

Tijdens de workshop breien we een vierkante minishawl waarin al deze technieken voorkomen. De kantrand langs de minishawl wordt op traditionele wijze aangezet. In het middenpaneel proberen we diverse methodes voor het breien van nupps uit.en een aantal typisch Estlandse decoratieve kant uit, waaronder de kruisjes, en de sterrensteek.

Na deze workshop ontvangt u op verzoek via email een handig Excel spreadsheet, waarmee u de stekenaantallen kan berekenen voor uw shawls.

Wie de moderne werkwijzen voor het breien van Estlandse shawls wil leren, verwijs ik naar de workshop Kant uit Estland - Traditionele shawls op moderne wijze.

voorwaarden voor deelname aan de workshop

Check de Agenda voor de locaties en de data waarop deze cursus gegeven wordt en meld je aan bij de locatie.